Grondwatermonitoring is essentieel voor duurzaam waterbeheer, het voorkomen van overexploitatie en het beschermen van ecosystemen. Het helpt om waterkwaliteit te bewaken en snel te reageren op verontreiniging en klimaatveranderingen. In ’s-Hertogenbosch is gewerkt aan de revisie van het grondwatermeetnet. Dit project is een belangrijk onderdeel van het bredere streven naar een robuust en toekomstig bestendige waterbeheer in de stad en omgeving.
Het grondwatermeetnet van ’s-Hertogenbosch is gereviseerd om de effectiviteit van de metingen te verbeteren en meer gedetailleerde en betrouwbare gegevens te verzamelen. Verouderede meetstations zijn vervangen, nieuwe technologieën zijn geïntroduceerd en meetpunten zijn strategisch herplaatst. Dit stelt de stad in staat om beter in te spelen op veranderingen in de grondwaterstanden, zoals die veroorzaakt door klimaatverandering, hevige regenval of droogteperiodes. In totaal zijn 15 meetpunten verwijderd, 42 meetpunten vervangen en 19 nieuwe meetpunten geplaatst.
Door deze vernieuwing kunnen beleidsmakers en waterbeheerders sneller en nauwkeuriger reageren op fluctuaties in het grondwaterpeil. Dit is cruciaal voor het beheer van de lokale waterhuishouding en de bescherming van drinkwaterbronnen. Het waarborgt de beschikbaarheid en veiligheid van schoon water voor de gemeenschap.
Reviseren
Tijdens de revisie worden de bestaande meetstations geüpdatet of vervangen door moderne apparatuur die de nauwkeurigheid van de metingen verhoogt. Ook wordt gekeken naar de locatie van de meetstations om ervoor te zorgen dat de gegevens representatief zijn voor het gehele gebied. Nieuwe sensoren zullen helpen bij het verzamelen van gedetailleerde informatie over zowel het niveau als de kwaliteit van het grondwater. De gegevens worden vervolgens in real-time verzameld en geanalyseerd om snel in te spelen op veranderingen en risico’s.